Cand un utilizator experimentat gafeaza grav

GaVo este canalul de Youtube al unui utilizator cu zeci de recenzii la telefoane si accesorii, majoritate fiind produse de top, unele foarte recent aparute. Datorita faptului ca el isi finanteaza singur aceste recenzii, iar produsele sunt cumparate din banii proprii si testate pe timpul si nervii lui, este recomandat sa asculti cu atentie. Exista foarte multe canale de Youtube care iau bani de la producatori sau distribuitori si povestesc despre cate un produs de parca ar fi cel mai bun la momentul respectiv. Sau vorbesc despre durabilitate si rezistenta in timp a unui dispozitiv, desi ei au avut acel obiect in teste numai cateva ore.

Din pacate, exista momente cand si utilizatorii avansati mai gresesc. Unul dintre ele este clipul de mai jos, postat de GaVo cu titlul "Dovada ca IOS poate fi Virusat!!!". Multe semne de exclamare si litere mari unde nu trebuie, toate pentru a atrage atentia asupra acestui clip:

Din fericire, nu este vorba de nici un virus. Din pacate, insa, GaVo a cazut intr-o capcana si atrage si multi alti utilizatori odata cu el. As fi postat un comentariu la acel clip, dar GaVo nu permite comentarii la clipuri.

Ce vedeti in clipul de mai sus nu este decat o pagina special construita si gazduita pe internet, astfel ca atunci cand este accesata, ea da impresia utilizatorului ca a fost virusat. Scopul acestei pagini este ca utilizatorul sa cumpere si sa instaleze un programel care "deviruseaza" sistemul. Deci e vorba de bani.

La secunda 33 din clip auzim ca pe ecran este "pagina Apple", desi nu este nici pe departe vorba de asa ceva. Casuta de sus, in care este adresa site-ului, arata clar ca este vorba de apple.com-clean.systems. Deci avem extensia .systems (la fel cum avem si .ro sau .com), iar domeniul este com-clean.systems (cum ar fi wordpress.com). La acest domeniu s-a creat un subdomeniu cu numele apple, deci URL-ul complet este apple.com-clean.systems (precum gigel.wordpress.com). Adica fix ce se vede in clip. Daca eram pe pagina oficiala Apple, am fi vazut adresa de tipul apple.com/clean/systems, desi e bine de stiut ca nici o pagina de web nu poate stii daca esti virusat sau nu pana nu faci o scanare cu respectivul antivirus online. Din ce spune GaVo in clip, el a facut o scanare, probabil un mockup de scanare, dupa care i s-a afisat "raportul" cu numarul de infectii pe care le are sistemul.

In josul paginii gasim si raspunsul la intrebarea despre motivatia celor din spatele acestei pacaleli: vor sa vanda acel programel numit MacKeeper, despre care puteti cauta pe net informatii. Exista numeroase surse care vorbesc despre el si despre inutilitatea utilizarii lui. Si pentru ca nimeni nu-l cumpara de buna-voie, au recurs la strategii ca sa convinga utilizatorii sa-l cumpere de nevoie.

Mai sunt si alti indicatori pe pagina afisata de GaVo - cum ar fi inceputul textului, cu "Your Mac is heavily damaged" - care trebuie sa dea de gandit. Daca ar fi fost un program real, ar fi identificat imediat tableta ('Your iPad'), insa "Your Mac" este generic si mult mai usor de implementat pentru atacatori.

La final, dupa ce apasa butonul de "Remove viruses now", sistemul de operare trimite un avertisment despre locatia de download a acelui program. Nu este vorba de App Store, ci de un domeniu aiurea de pe net: http://app3.letmegofaster.world. Dupa ce GaVo apasa OK, respectivul program mai da o indicatie ca a fost gandit pentru desktop, deoarece trimite un mesaj despre instalare care nu se aplica la tablete (vezi sagetile spre butonul inexistent de Download din browser).

E trist ca un utilizator experimentat poate fi pacalit atat de simplu. Sper, insa, ca GaVo sa fie pana la urma informat asupra greselii facute si sa scoata clipul de pe canal, deoarece incurajeaza fix instalarea de spyware pe dispozitivele mobile prin acceptarea instalarii acelui odios program MacKeeper.

Blah, blah, blah