Cand se termina copilaria?

Asa cum facem mai mereu cand avem o dilema, am cautat pe Google "cand se termina copilaria". E plin netul de articole care incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Cel mai misto raspuns l-am gasit intr-un comentariu pe un blog:

Cand nu mai ai timp sa te joci cu prietenii.

Raspunsul de mai sus apartine unui elev de clasa a VII-a de la o scoala din Recea (Moldova). E o frumoasa interpretare a relatiei dintre varsta, responsabilitati si petrecerea timpului liber. Nu mai esti copil cand singur te opresti din a te relaxa pentru ca trebuie sa faci o treaba sau alta.

In ziua de astazi e din ce in ce mai greu sa pastrezi curate etapele vietii, sa copilaresti cand trebuie si sa te inhami la o viata de familie cand e vremea pentru asta. Cei care am trecut de varsta respectiva dorim in continuare sa mai copilarim, in timp ce copiii din ziua de azi ard etape in dorinta de a deveni cat mai repede adulti. Niciuna din astea doua extreme nu e buna pentru ca, vorb-aia, toate la timpul lor. Din pacate, viata in Romania libera a insemnat haos social si un vartej in fiecare dintre noi. S-au rasturnat ierarhiile, s-au schimbat valorile si, de multe ori, ce era bine a devenit rau si invers.

La fiecare cateva luni aud pe la tv sau prin ziare despre copii educati, din familii bune, care fac sex in clasele primare - sau orgii, daca ne amintim de Babenco. Media a creat modele din cele mai ieftine panarame, diploma de facultate nu mai are nici o valoare, cei mai multi bani sunt facuti la negru si prea putini platesc pentru asta. Viteza in care traim ne-a ametit, ne-am indepartat de Dumnezeu si de credinta, ignoram propria inteligenta in fata argumentelor de tipul 'politically correct'.

De vreo 2 ani n-am mai fost la un fotbal cu baietii si regret ca nu mi-am facut timp in toata perioada asta pentru prietenii cu care am crescut. Dar intentionez sa schimb asta, sa gasesc timp si pentru un joc cu prietenii - ca o teleportare, pentru doua ore, intr-o perioada cand viata era mult mai simpla. Era aspra pentru parintii nostri, dar pentru noi, copiii, era luminoasa si calda.

Foarte putine din valorile acelor vremuri s-au pastrat si in ziua de azi si, probabil, nu pentru mult timp. Traim vremuri din ce in ce mai grele. Asa cum spunea profa mea de Romana din liceu acum vreo 20 de ani, suntem in Kali Yuga.

Blah, blah, blah