Au ramas 3 browsere pe Windows

Din punctul de vedere al unui dezvoltator de proiecte web, vestea ca numarul browserelor se micsoreaza e una buna. Pe de alta parte, daca dam timpul inapoi pana in anii '90, cand erau doar 2 browsere, realizam ca situatia nu e chiar ideala.

Fara a intra prea mult in detalii tehnice, putem spune ca pana nu demult aveam 5 browsere pe Windows:

- Internet Explorer
- Firefox
- Chrome
- Opera
- Safari

In urma cu vreo doi ani, Apple a renuntat la updatarea variantei de Windows a browserului Safari, iar apoi l-a scos de tot de pe site. Anul trecut, cei de la Opera au decis sa schimbe motorul si sa treaca pe cel de Chrome - adica Opera si Chrome vor fi 99% la fel, cu mici diferente la interfata.

Firefox si Chrome se updateaza singure (in mod default), deci utilizatorii vor avea mereu ultima versiune. La Internet Explorer e mai putin probabil ca userii sa faca de capul lor update, asa ca raman cu versiunile care vin cu sistemul de operare. Cele mai intalnite sunt:

- Internet Explorer 8 (Windows 7)
- Internet Explorer 10 (Windows 8)
- Internet Explorer 11 (Windows 8.1)

Concluzia este ca un utilizator obisnuit va avea unul din urmatoarele 3 browsere: Internet Explorer (in versiunea care a venit cu sistemul de operare), Chrome (ultima versiune) sau Firefox (ultima versiune).

Cota de piata pentru Internet Explorer este in continua scadere in ultimii 10 ani, dar Microsoft nu va renunta la dezvoltarea lui. Aplicatii, chestii, trestii - browserul de casa va continua sa fie integrat in Windows. Pe de alta parte, la cum se misca dezvoltarea Chrome cu Google sufland in panze, nu e de mirare ca a ajuns la 37% (cota globala). Pe langa el mai avem IE cu 18%, FF cu 18% si Safari cu 16%. De notat ca cota pentru Chrome include instalarile de pe Mac-uri.

La cum se misca lucrurile, in viitorul nu foarte indepartat e posibil sa ramanem numai cu IE si Chrome, daca Firefox trece pe motorul Chrome. Si atunci vom fi revenit cu 20 de ani in urma, cand aveai de ales intre Internet Explorer 3.0 si Netscape Navigator 3.0.

2 comentarii

  1. 1 May 2014 la 01:29

    IE se updateaza singur si el. Auzisem chestia asta de ceva vreme, dar...

    ... tocmai mi-am luat un laptop nou azi. Proasta decizie, sa fiu sincera, l-am folosit cateva minute si l-am impachetat la loc (stiu, nu-s normala la cap, imi iau laptop de gaming performant si ma intorc instant la cel vechi de opt ani, fara baterie cu writer mort si USB nefunctional, trackpad si butoane care dau rateuri... pentru ca se simte mai placut la utilizare). Dar... ce am observat in minutele astea a fost ca IE (11) avea bifat by default chestia aia cu auto-update. ;)

  2. 1 May 2014 la 12:46

    nu stiam faza cu IE-ul, am citit acum. Din pacate, el se updateaza numai daca dai drumul la Automatic Updates, iar multa lume (majoritatea celor cu Windows pirat, cred) au Windows Updates disabled.

    Poate ti-ai ales gresit laptopul? Nu cred ca nu exista unul care sa te multumeasca cel putin la fel ca cel vechi. Si eu sunt conservator, de-aia sunt fidel anumitor branduri cu care m-am obisnuit. Si de-aia mi-am cumparat 11 tastaturi si 5 mousi identici, ca sa nu trebuiasca sa ma obisnuiesc cu ceva nou prea curand :)

Blah, blah, blah