America si respectul pentru business

In anii '90 a inceput sa umble gluma ca nu America e "tara tuturor posiblitatilor", ci Romania. Aici chiar se putea face orice, iar timpul a dovedit-o cu Banca Religiilor, Bancorex, FNI, Caritas sau Dracula Park - mari 'afaceri' din care o mana de connaisseur-i s-au imbogatit pe spatele unui popor nestiutor.

A urmat era antreprenoriatului, pe la inceputul anilor 2000, cand unii mai curajosi au hotarat ca mai bine lucreaza pentru ei decat sa munceasca la patron. Asa au aparut sute de mii de SRL-uri cu unu-doi angajati si cam tot atatea PFA-uri. Si oamenii erau incantati ca pot sa-si croiasca un drum cinstit in business, platind taxe si impozite si fara sa faca inginerii financiare. De multe ori era frustrant sa vezi ca o firma cu un angajat si vreo cateva mici proiecte pe an plateste mai mult TVA decat un magazin de la parterul blocului, care iesea in mod halucinant pe zero mereu, dar fiecare isi vedea de drumul lui. Intre timp, magazinul s-a inchis, ca nu putea sa dea teapa la infinit, iar micile business-uri de tip one-man-show continuau sa supravietuiasca. Iar supravietuirea era, in acele momente, dovada ca afacerea e sanatoasa.

Apoi a venit criza, a venit forfetarul si impozitele pentru PFA-uri, iar sute de mii din firmele si PFA-urile existente s-au inchis. Niste masuri fiscale aiuritoare, luate la adapostul paravanului crizei, au ingenunchiat business-ul romanesc. Foarte multi asa-zisi patroni au trecut de la SRL la PFA, iar cand au vazut ca situatia s-a inrautatit si acolo, au inchis afacerile si s-au angajat sau au plecat in strainatate, cuprinsi de lehamitea de a lupta pentru supravietuire impotriva conducatorilor patriei lor.

Ma uitam azi pe o fotografie a trupei mele preferate, Aerosmith, facuta in 1973 la o sedinta foto in Boston. Ce frumosi si tineri erau:

In spatele lor se observa pe cladire A&S REALTY, probabil compania care se ocupa de vandut sau inchiriat cladirea. Se distinge si un numar de telefon: 267 3485. M-a lovit curiozitatea si am zis sa fac o cautare pe Google, aceasta unealta care ne transforma pe toti in detectivi amatori. Si am ramas uimit sa descopar site-ul www.bostonmove.com:

Au acelasi sediu si acelasi numar de telefon. Mai mult, pe site-ul lor am citit ca "A&S Realty has been in the same location and family run since 1960".

E imposibil ca in Romania sa poata exista afaceri mai vechi de 1990, avand in vedere ca abia atunci am scos capul din comunism. Din pacate, dupa '90 am fost in continuare condusi de o patura subtire de 'fosti-diversi', care ne-a adus in situatia in care suntem in 2018. Si, pe langa ei, au fost multi alti oportunisti parveniti care au navigat printre legi si ordonante, au speculat momente si au facut mici averi fentand statul.

In Romania nu exista respect pentru business. Ai probleme in afaceri? Nu-i nimic, bagi o firma in faliment si deschizi asta, ca nu te costa mai mult de 50 de euro. Ai poprire pe conturi? Incasezi cash si nu dai bon fiscal, ca banii aia 'sa nu existe'. Statul vs. antreprenori, e care-pe-care.

Aia de sus fura, astia de jos fura. Resursele sunt limitate si nu va mai trece o decada fara sa se zguduie sistemul din temelii pentru ca atunci cand nu va mai fi nimic de furat va fi rau de tot.

Blah, blah, blah