Am fost in showroom-ul Zeedo Shop sa aud monitoarele de studio Adam Audio

Caut sa-mi achizitionez niste boxe 2.0 mai bune decat Companion 2 Series III de la Bose, care troneaza acum pe birou. Am primit recomandari de la prieteni muzicieni, am citit pe forumuri si intr-un final am decis sa vad cum sunt monitoarele de studio produse de Adam Audio. Am ajuns la Adam dupa ce am decis ca vreau boxe active, care sa nu necesite un amplificator extern, iar apoi am triat recomandarile primite, care includeau si alte brand-uri precum Focal, Genelec sau Mackie.

In urma reclamei pe care am vazut-o in podcast-ul lui Micutzu, am decis sa vizitez showroom-ul Zeedo Shop. Intins pe doua etaje ticsite cu produse audio high-end, Zeedo mi-a dat o stare de bine imediat cum am intrat. Din pacate, n-am avut prea mult timp sa ma invart prin magazin, asa ca e posibil sa mai ajung pe-acolo cel putin o data.

Adam Audio au o camera dedicata in showroom, iar acolo gasiti pentru testare aproape toate produsele care se produc in acest moment. Camera arata impresionant:

Personalul a fost foarte amabil, am venit cu un stick pe care erau cateva piese si le-am ascultat timp de vreo 20 de minute. Desi initial venisem sa vad modelul entry-level T5V, am avut ocazia sa le aud si pe celelalte. Pe scurt, impresiile mele sunt urmatoarele:

  • modelul T5V (760 lei/bucata) nu mi-a placut deloc. Stiam ca face parte din seria T, care este entry-level, insa nu banuiam ca se aude infundat si lipsit de claritate. Avand in vedere ca spatiul din camera era tratat pentru o auditie de cea mai buna calitate, imi inchipui ca la mine in sufragerie ar fi sunat si mai prost.
  • modelul T7V (890 lei/bucata) este extrem de laudat in recenzii si forumuri pe internet. Din pacate, in practica, nu se aude cu mult mai bine decat fratele mai mic, T5V.
  • pentru ca eram dezamagit de discrepanta intre ce citisem si ce auzeam, am vrut sa ascult si modele mai scumpe. A5X (1710 lei/bucata) este unul din modele seriei de mijloc de la Adam Audio, AX. Recunosc ca mi-a placut mai mult decat corespondentul lui din seria T, dar pretul mai mult decat dublu nu prea este justificat. Daca A5X erau la 800 de lei bucata, poate ca as fi optat pentru ele. Insa nu sunt sigur.
  • daca-i bal, bal sa fie! Am trecut la un model superior din seria AX - impunatorul A77X (3900 lei/bucata). Aceste boxe se auzeau misto, intr-adevar. Foarte sexy boxele, pretul pe masura.
  • inainte de a conclude auditia, am decis sa "testez" si un produs din seria high-end a celor de la Adam Audio, seria S, modelul ales fiind S3H (12.400 lei/bucata). Sincer sa fiu, urechile mele deloc sensibile nu au sesizat o diferenta majora intre A77X si S3H sau mai bine zis intre produsele de 800 si 2500 de euro ale companiei. Pe de alta parte, urechile mele nu sunt aparat de masura, iar diferente sunt sigur ca exista. Totodata, sunt convins ca diferenta de calitate e si mai mica atunci cand treci la varful de gama, S5H (34.000/bucata), boxe pe care n-am avut ocazia si nici interesul sa le ascult. Nu-mi fac studio de inregistrari acasa, asa ca nu le-as cumpara vreodata.
  • de mentionat ca am mai deschis, din cand in cand, si subwoofer-ul SUB8 (2650 lei/bucata) pentru a sustine efortul boxelor mai mici in a reda frecventele joase. Se auzea ok, insa nu am fost impresionat. Dintotdeauna am cautat sistemele 2.0, nu 2.1. E o optiune personala.

Adam Audio sunt bune cand vorbim de seria medie si cea high-end. Sunt bine construite si garantia de 5 ani certifica increderea celor de la Adam in produsele lor. Prin contrast, Mackie-urile vin cu o garantie de numai 2 ani si exista motive intemeiate pentru asta.

Situatia e complicata cu monitoarele de studio entry-level, cele pe care le am eu in vedere. Remarc la diversi muzicieni brand-urile monitoarelor pe care ei le folosesc, insa companiile respective nu fac modele bune si ieftine. HaHaHa Production folosesc niste KRK mai vechi, Puya are monitoare Yamaha, Vama merge pe Focal, Steven Tyler recomanda Barefoot (la numai 11.000 de dolari bucata!), iar Bruce Dickinson are niste Dynaudio acasa de (numai) 800 de euro bucata.

In concluzie, monitoarele audio bune sunt atat de scumpe incat nu isi merita banii daca nu produc bani la randul lor. Pentru auditia unor melodii pe computerul de acasa nu prea se justifica o investitie de peste 500 de euro. Ce naiba, mai pui 1000 si te duci la un meet&greet.

Trebuie sa ajung si in showroom-ul AVstore din Herastrau, in cautarea de alternative pasive la monitoarele de studio.

Blah, blah, blah