Gazduirea web: servicii si costuri

Pretul pentru web hosting (gazduire web a unui site) a scazut mereu, pornind de la cateva zeci de euro pe luna in anii 2000 si ajungand azi la numai 1-2 euro/luna chiar si la cele mai mari firme in domeniu.

Se stie ca o astfel firma, ca sa asigure gazduirea unui site la standardele actuale, are nevoie de un datacenter, de o conectare serioasa la internet, de backupuri la conexiunile de internet si cea de curent, de temperatura si umiditate controlata, de angajati si suport tehnic permanent. Si toate astea costa infiorator de mult, incat ajungi sa te intrebi cum pot sa asigure servicii excelente la un cost atat de mic.

Raspunsul este: nu pot. Serviciile pe care le asigura firmele de gazduire web lasa foarte mult de dorit. Daca suportul tehnic e excelent, latenta de incarcare a paginilor e mare. Daca paginile se incarca bine, serviciul de backup lasa de dorit. Si tot asa. Si aici vorbim de marii jucatori precum Gazduire.ro, MxHost.ro sau RoHost.com. Problemele cresc atunci cand vorbim de alti provideri precum Romarg sau Clausweb.

De aceea m-am mirat zilele trecute, cand am vazut oferta unor anonimi, al caror site nu-l voi face public ca sa nu se interpreteze ca am ceva cu ei personal. Iata oferta lor:

- spatiu web: 1GB
- trafic: nelimitat
- backup: zilnic- baze de date/casute de mail/subdomenii: nelimitat
- domenii parcate: nelimitat
- suport telefonic: non-stop

Cat poate sa coste chestia asta? Foarte mult, desigur. Sau nu?! Ei au o promotie, astfel incat pachetul de mai sus costa 28 de euro pentru 6 ani!

Oare ce profit pot face ei din toata treaba asta? Ce model de business au? Sunt convins ca nu au propriile servere, dar la aceste sume ceva e in neregula. Din pacate, insa, clientii se vor duce acolo pentru ca e ieftin, iar cand incep problemele vor da din colt in colt. Si, din pacate, nici in ceasul al doispelea nu vor admite ca e numai vina lor ca au ales o astfel de 'oferta'.

Blah, blah, blah